Pakistan

Epidemija HIV-a: Skoro 700 ZARAŽENIH, za sve kriv pedijatar

  • 30.05.2019. 09:44

Skoro 700 ljudi iz grada Ratodero u Pakistanu zaraženo je HIV-om.

Pakistanske vlasti u nedjelju su saopštile kako je u protekla dva mjeseca 681 osoba, uključujući 537 djece između 2 i 12 godina, bila pozitivna na HIV u pokrajini Sindh na jugoistoku zemlje. Stručnjaci za to krive praksu doktora koji koriste već istrošene igle, piše CNN.

Korištene šprice se prepakuju i opet prodaju

Iako vlasti još nisu utvrdile uzrok epidemije HIV-a, Zafar Mirza, pomoćnik premijera za zdravstvo, rekao je na konferenciji za novinare kako se u Pakistanu korištene šprice prepakuju i ponovo prodaju te da u tome leži najveći problem.

Porast broja zaraženih HIV-om počeo je u aprilu, kada je dr. Imran Arbani iz Ratodera primijetio sve više slučajeva. Od tada, u istoimenom gradu pregledano je više od 14.000 ljudi, navodi se u medicinskom izvješću lokalnog šefa zdravstva Masooda Solangija.

Pedijatra sumnjiče za pokušaj ubistva

Osoba osumnjičena za izbijanje epidemije HIV-a je pedijatar Muzaffar Ghanghro koji je od 9. marta u zatvoru. Uhapšen je zbog pokušaja ubistva. Njegov advokat Ali Athar Abbas Solangi uvjeren je kako Ghanghro nije kriv.

"Doktor je pretvoren u žrtveno janje za još veću krizu u regiji", rekao je Solangi, koji tvrdi da u Ghanghrovoj klinici nije bilo zaraženih šprica.

"Moje je mišljenje da je sve učinio u skladu sa zakonom. Ništa protiv njega se ne može dokazati", kazao je Solangi.

Doktor Asad Memon misli da je uzrok epidemije kontakt lokalnih ljekara s transvestitima i prostitutkama.

U Pakistanu, posebno u seoskim sredinama, stanovnici idu kod lokalnih doktora jer su jeftiniji, dostupniji i imaju više vremena za pacijente.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник