EMA bi danas trebala da donese procjenu o bezbjednosti vakcine "Astra Zeneka"

  • 18.03.2021. 08:17

Evropska agencija za lijekove (EMA) trebala bi danas da donese procjenu o bezbjednosti upotrebe vakcine "Astra Zeneka" protiv virusa korona, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njeno korištenje zbog straha od nuspojava.

Bezbjednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procjenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod osoba koje su primile vakcinu "Astra Zeneka".

Odbor zadužen za procjenu rizika objaviće preporuke za dalje djelovanje nakon današnjeg sastanka.

Nakon što su se pojavili izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korištenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku EMA.

EMA je saopštila da razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon vakcinacije, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

"Nastavlja se brza i temeljna analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi se utvrdilo da li im vakcina mogla doprinijeti ili su događaji vjerovatnije izazvani drugim uzrocima", navela je EMA.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija ovih dana su preporučile nastavak imunizacije vakcinom "Astra Zeneka" do daljeg, napominjući da su njegove prednosti nadmašile rizike Covid-19.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)