El Čapova žena iza rešetaka - šta će biti sa narko-princezom Emom Koronel

  • 26.02.2021. 12:05

Nekadašnja kraljica ljepote, poznata i kao narko-princeza, supruga El Čapa, Ema Koronel (31), mogla bi da bude ključni svjedok-saradnik u procesu razbijanja kartela Sinaloa u Meksiku.

Ema Koronel Aispuro uhapšena je na aerodromu u Vašingtonu u ponedjeljak, zbog sumnje da je umješana u mrežu organizovane prodaje droge. 

Njen suprug Hoakin Guzman, za koga se smatra da je bio najmoćniji narko-bos na svijetu, osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor u SAD. 

Američki zvaničnici mogli bi da od Eme Koronel zahtjevaju angažovanu saradnju za razbijanje mreže dilera droge, dok neki izvori tvrde da ona zapravo nije uhapšena, već da se predala, upravo iz razloga što želi sporazum o saradnji.

Koronelova i Guzman, vjenčali su se kada je imala 18 godina 2007. godine, a većinu bračnog života El Čapo je proveo ili u zatvoru ili u bekstvu.

Kada se Guzmanu konačno sudilo 2019. godine, Ema je došla u centar pažnje javnosti, pružajući sa ćerkama bliznakinjama u sudnici, podršku svom suprugu.

Uvijek je bila maksimalno dotjerana i u dizajnerskoj odjeći, čime je dodatno bila zanimljiva medijima.

Tada je odbila da sarađuje sa istražiteljima i podržala supruga koji je osuđen na doživotni zatvor plus 30 godina robije.

Poslije zatvaranja Guzmana, Ema Koronel postaje slavna, prikuplja više od pola miliona pratilaca na društvenim mrežama, nastupa u rijaliti programima, a pokrenula je i sopstvenu liniju odjeće. 

Američki istražitelji sada su uvjereni da će pritiskom na Koronelovu konačno dobiti ključne informacije koje bi mogle srušiti kartel Sinaloa. Ona će na to možda pristati u zamjenu za ublaženu kaznu.

Prema navodima tužiocima, Ema je pomagala u vođenju „carstva droge" svog supruga između 2014. i 2017. godine, a takođe je učestvovala u dvije akcije njegovog bega iz zatvora.

Inače, Koronelova je čitavog života u svijetu narko-kartela, odrasla je sa ocem i bratom koji su bili trgovci drogom.

„Kada se udala za Guzmana, koji je tada imao 50 godina, dvije porodice su počele saradnju i njeni otac i brat bili su El Čapovi važni saradnici", kaže bivši šef DEA Majk Vidžil.

Dodao je da Ema Koronel može pružiti puno informacija koje mogu dovesti do američkih optužnica protiv članova kartela Sinaloa.

Ipak, i dalje je neizvjesno da li će sada prihvatiti saradnju ili će nastaviti da podržava Guzmana. Vidžil smatra da su obe varijante moguće.

„Život bi joj bio u opasnosti ako sarađuje. Ali, njen motiv su njena djeca. Ako ode u zatvor, slijedi joj život bez njih", dodao je.

Kartel Sinaloa, koji je osnovan u Kulijakanu osamdesetih godina prošlog vijeka i kako tvrde vlasti SAD, iako je Guzman uhapšen, njegova moć raste i i dalje mjesečno „šalje" u SAD drogu vrednu milione dolara.

Koronelova je za sada iza rešetaka i prijeti joj najmanje 10 godina zatvora, a maksimalno - doživotna zatvorska kazna, uz novčanu od 10 miliona dolara.

Nema informacija o datumu narednog saslušanja, pošto je prvo odloženo jer nije bilo prevodioca.

Тагови: