"Vikiliks"

Ekvator spreman da izruči Asanaža

  • 20.07.2018. 15:20

Ekvador je spreman da izruči osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža Britaniji "u narednih nekoliko sedmica ili dana", rekla je glavni i odgovorni urednik "Raša tudej" Margarita Simonijan, pozivajući se na svoje izvore.

"Moji izvori kažu da će Asanž biti izručen Britaniji u narednih nekoliko sedmica, pa čak i dana. Nadam se, kao nikada do sada, da moji izvori nisu u pravu", napisala je ona na "Tviteru". 

Postoje spekulacije da Ekvador pregovara sa Britanijom o budućnosti Asanža. Početkom sedmice, list "Tajms" objavio je da je Britanija pregovara sa Ekvadorom o prebacivanju Asanža iz Ambasade te zemlje u Londonu. 

Prema nekim izvještajima, te pregovore predvodi državni ministar Britanije Alan Dankan. 

Izvori bliski Asanžu kažu da on nije upoznat sa tim pregovorima, ali da vjeruje da SAD vrše veliki pritisak na Ekvador, uključujući prijetnje blokadom zajmova Međunarodnog monetarnog fonda, ako i on dalje ostane u Ambasadi. 

Asanaž je u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, kada je od ove zemlje zatražio azil. Asanža su tražile vlasti Švedske zbog navoda o seksualnom napadu, ali je on izrazio strahovanja da bi ga izručenje vodilo prebacivanju u SAD, gdje ne bi imao pošteno suđenje. 

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je ranije da je Asanž "haker", "naslijeđeni problem" i "kamenčić u cipeli".  

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.