Velika materijalna šteta

Eksplozija ispred grčke televizije VIDEO

  • 17.12.2018. 21:29

U ekspoziji bombe ispred privatne grčke televizijske stanice Skai u Atini nema povrijeđenih, ali je izazvana velika šteta.

Policija je saopštila da se eksplozija dogodila u 2.35 jutros po lokalnom vremenu ispred sjedišta televizije u priobalnom dijelu Atine pošto su prethodno stigla telefonska upozorenja zbog kojih su vlasti evakuisale zgradu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovu eksploziju.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je riječ o "napadu na demokratiju".

"Bombaški napad na televiziju Skai je napad kukavičkih i mračnih snaga protiv demokratije. Oni neće uspjeti u svom cilju da terorišu ili dezorijentišu", rekao je Cipras, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Cipras je izrazio svoju iskrenu podršku novinarima i svim zaposlenim u televiziji. Policija za borbu protiv terorizma otvorila je istragu, sumnjajući na ekstremističke grčke grupe.

Bomba "velike jačine" ručne izrade eksplodirala je 45 minuta posle anonimnog telefonskog poziva upućenog drugoj televiziji i informativnom sajtu da upozori da će se uskoro to dogoditi, saznaje se iz policijskih izvora.

Poslije tog poziva policija je odmah blokirala susjedne ulice i evakuisala zgradu gdje se nalazi sjedište televizije Skai.

Kako je navela policija, bomba je postavljena blizu ograde oko zgrade, a u eksploziji su polomljena stakla na fasadi i načinjena je znatna šteta, saopštila je televizija Skai.

Napadi na televizije, banke, javne ustanove ili diplomatska predstavništva ponavljaju se godinama u Grčkoj, a pripisuju se grupama anarhista ili ekstremne levice, navodi agencija Frans pres.

Ministarka za zaštitu građana Olga Gerovasili, koja je obišla mjesto eksplozije, rekla je da demokratija nije ugrožena ovim činom i upozirila sve koji "otvaraju slobodan put terorizmu ili fašizmu".

Kirijakos Micotakis, šef desničrske Nove Demokratije, glavne opozicine partije, takođe je otišao na mjesto eksplozije da izrazi podršku zaposlenim.

"Demokratija i pluralizam ne mogu biti ućutkani", rekao je on.

Televizija je u saopštenju navela da ih ovaj teroristički čin neće obeshrabriti i da će nastaviti da rade nezavisno u nadzoru vlasti. U saopštenju se dodaje da su neki vladini kadrovi i mehanizmi propagande pretvorili ovu televiziju u metu.

U višespratnoj zgradi gdje se nalazi televizija Skai takođe se nalazi i dnevnik desnog centra Katimerini, koji je kao i televizija kritičan prema ljevičarskoj vladi.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir (Harlem Désir) najoštrije je danas osudio bombaški napad na televiziju Skai u Atini i izrazio olakšanje da u njemu niko nije povrijeđen.

"Pozdravljam brz odgovor grčkih vlasti i pozivam da se počinioci napada na televiziju izvedu pred lice pravde. Napad na medije je napad na demokratiju", napisao je Dezir na Tviteru.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок