Slučaj "Kašogi"

Džubeir: Ne znamo detalje ubistva niti gdje je tijelo

  • 21.10.2018. 20:20

Zvaničnici Saudijske Arabije ne znaju detalje o tome kako je ubijen novinar Džamal Kašogi u konzulatu u Istanbulu niti gdje se nalazi njegovo tijelo, rekao je danas saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir.

On je rekao za američku medijsku kuću "Foks njuz" da su Kašogiju kada je ušao u konzulat prišli članovi obezbjeđenja, čije se izjave o dešavanjima razlikuju od tvrdnji turskih zvaničnika, zbog čega je Rijad pokrenuo istragu. 

"Ubijen je u konzulatu. Ne znamo pod kojim uslovima i kako. Ne znamo ni gdje je tijelo. Odlučni smo da otkrijemo sve detalje i da kaznimo one koji su odgovorni za ubistvo", istakao je Džubeir. 

On je prvi višerangirani saudijski zvaničnik koji je dao zvaničnu izjavu od kako je Saudijska Arabija juče priznala da je Kašogi mrtav. 

Rijad je iznio različite verzije okolnosti koje su dovele do smrti Kašogija koji nije viđen nakon ulaska u konzulat u Istanbulu 2. oktobra. 

Džubeir je ubistvo Kašogija nazvao užasnom greškom i izjavio saučešće porodici. Novinar ima rodbinu u Saudijskoj Arabiji i troje djece koja imaju američko državljanstvo.