Odlučan da izvede Britaniju iz EU

Džonson: Što je Hulk luđi, to je i jači

  • 15.09.2019. 11:41

Britanski premijer Boris Džonson uporedio je Veliku Britaniju s fiktivnim superjunakom Hulkom, u intervjuu u kojem je ponovo naglasio odlučnost da izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra, objavio je jutros Dejli Mejl.

Džonson je rekao da će pronaći način za zaobilazak odluke parlamenta, prema kojoj mora zatražiti odgodu Bregzita ako ne sklopi sporazum sa Evropskom unijom.

– Što je Hulk luđi, to je i jači. Hulk je uvijek pobjegao, koliko god se činilo da je čvrsto vezan, takva je ova zemlja. Izaći ćemo 31. oktobra – dodao je.

Britanski parlament više je puta odbio sporazum koji je sa EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej, a ovog mjeseca odbacio je napuštanje EU bez sporazuma.

Džonson je rekao da želi ispregovarati novi sporazum sa EU bez zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Bregzita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske.

Unija je do sada insistirala na tome, a Britanija nije predložila alternativu.

Pitanje zaštitnog mehanizma ključno je za podijeljenu Sjevernu Irsku. Irski nacionalisti oštro su protiv vraćanja granice, a zbog mogućeg uvođenja granice, nedavno objavljene ankete pokazuju da prvi put većina stanovnika Sjeverne Irske, njih 51 posto, želi ujedinjenje s Irskom.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок