Bregzit

Džonson: Sporazum moguć ako je EU spremna na kompromis

12:36, 06.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Britanski premijer Boris Džonson tvrdi da su njegovi prijedlozi za "Bregzit" dobili podršku parlamenta apelujući na Evropsku uniju da pristane na kompromis.

Džonson je u tekstovima za listove "San on sandej" i "Sandej ekspres" podsjetio da Britanija napušta EU za 25 dana i da to može da uradi sa sporazumom ako je Brisel voljan i spreman na kompromis.

On je rekao da će njegov plan o korištenju tehnologije s ciljem carinskih i graničnih kontrola izvesti Britaniju iz EU u isto vrijeme poštujući mirovni proces za Sjevernu Irsku.

"Želim da poručim našim evropskim prijateljima da prihvate ovu priliku koju pružaju naši prijedlozi. Pridružite nam se za pregovaračkim stolom u duhu kompromisa i saradnje", rekao je Džonson.

On tvrdi da su poslanici Konzervativne partije, Demokratske unionističke partije Sjeverne Irske i laburisti načelno podržali njegov prijedlog.

"Više neće biti nerviranja i odlaganja i Britanija će napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma", rekao je Džonson.

On nije objasnio kako će se Vlada saglasiti sa zakonom koji su podržali poslanici, a prema kome premijer mora da traži produženje roka za "Bregzit" ako se ne postigne dogovor prije 19. oktobra.

Pregovori dvije strane nastavljaju se sutra u pokušaju da se dođe do sporazuma prije ključni važnog samita lidera EU 17. i 18. oktobra, podsjeća Bi-Bi-Si.

Međutim, aranžmani za "tvrdu granicu" na ostrvu Irska i dalje predstavljaju problematičnu tačku, a EU poziva na "suštinske izmjene" u najnovijim prijedlozima Britanije.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da vjeruje da je sporazum moguć, ali da aktuelni prijedlozi jednostavno nisu dovoljno dobri.