ISIS

Džihadisti imaju novi cilj koji bi mogao Bliski istok ponovo da gurne u ponor

  • 07.08.2019. 22:14

Stručnjaci američkog ministarstva odbrane upozorili su na opasnost od ponovnog jačanja Islamske države u Siriji i Iraku. Kako se navodi u izvještaju generalnog inspektora Pentagona, podnijetom u utorak, poslije povlačenja američke vojske džihadisti koriste slabost domaćih oružanih snaga.

Američka vojska se povukla, iako su Sirijske demokratske snage jasno stavile do znanja da im je potrebno više obuke i opreme za borbu protiv terorizma, ističe se u izveštaju.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je prošle godine pobjedu na Islamskom državom u Siriji i naredio povlačenje američkih oružanih snaga - potez koji je naišao na kritike kako u svijetu, tako i u Sjedinjenim Državama, jer se smatra preuranjenim.

U izvještaju generalnog inspektora Pentagona navodi se da je ISIS, doduše, izgubio "kalifat" u Siriji i Iraku, ali da je milicija u posljednjih nekoliko mjeseci unapredila sposobnosti za pobunjeničke akcije u Iraku i ponovo ojačala u Siriji.

Američki stručnjaci upozoravaju da snage bezbjednosti obje zemlje i dalje nisu sposobne za dugoročne operacije, izvođenje više akcija istovremeno, ili obezbjeđivanje područja oslobođenih od Islamske države.

Kako se navodi, džihadistima je cilj da izazove nemire u područjima koja su ranije kontrolisali i spriječe vlasti da ih efikasno kontrolišu.

Stručnjaci Pentagona pretpostavljaju da Islamska država i danas ima između 14.000 i 18.000 pripadnika, od kojih su čak 3.000 stranci.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.