Kamp Al-Hol

Džihadisti bježe iz zatvora, Kurdi preklinju za pomoć: "ISIS je oživio"

  • 12.10.2019. 21:29

Uslijed turskih napada na Siriju, članovi porodice boraca ISIS-a, koji se nalaze u kampu Al-Hol na sjeveroistoku zemlje pokušavaju pobjeći, javlja CNN.

U Al-Holu se trenutno nalazi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova porodice boraca ISIS-a, a snimka koja se pojavila pokazuje haotično stanje koje vlada unutar kampa pod nadležnošću kurdskih snaga. 

U kampu vlada haotično stanje, zarobljenici pokušavaju napasti čuvare.

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamišlo izjavio je kako je juče u kampu došlo do "neposluha civila" te da su tamošnji zarobljenici pokušavali napasti čuvare te da su rušili šatore.

Prema nedavnom izvještaju iz Pentagona nakon što su američki vojnici napustili kamp došlo je do širenja ISIS-ove ideologije.

Nemiri su došli nakon upozorenja SDF-a, glavnog partnera SAD-a u borbi protiv ISIS-a, da će da će vojni napadi Turske na sjeveroistočnoj granici Sirije otežati mogućnost kontrole nad teroristima u zatvorima i članovima njihovih porodica u kampovima.

Pet boraca ISIS-a juče pobjeglo iz zatvora Navkur

Nakon što je Turska jučer ispalila minobacače pokraj zatvora Navkur od tamo je pobjeglo pet boraca ISIS-a.

"Postoji realna opasnost da situacija izmakne kontroli", rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a te optužio Tursku da je oslobađanja ISIS-ovih zatvorenika dio njihove strategije.

Kurdi: Turska invazija oživjela je Islamsku državu

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kažu da je turski napad na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu te pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore vazdušni promet turskim ratnim avionima.

Činovnik SDF-a Redur Helil rekao je na konferenciji za medije koju je prenosila televizija da SDF nastavlja suradnju s koalicijom predvođenom SAD-om u borbi protiv Islamske države iako se sada mora suočiti i s turskim napadom na sjeveru Sirije.

"Turska invazija više ne prijeti oživljavanju Daesha (Islamske države), već ih je oživjela i aktivirala njihove ogranke u Qamishliju, Hasaki i drugim područjima", rekao je Helil

Podsjetio i na eksplozije automobilskih bombi u oba grada protekloga dana.

"Još uvijek surađujemo s međunarodnom koalicijom u borbi protiv Daesha. Sada se borimo na dva fronta, na jednom protiv turske invazije, a na drugom protiv Daesha", dodao je Helil.

Poručio je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicijske snage u Siriji, sada "mučeni turskim ratnim avionima pred očima svojih saveznika" za koje je dodao da su ih "iznenada i bez prethodnog upozorenja napustili".

Riječ je o očitoj aluziji na američko povlačenje vojnika s dijela sirijske granice koja je sada na meti Turske.

"Mi ne želimo da šalju svoje vojnike na prve linije. Sve što mi želimo jest da zatvore svoj vazdušni prostor turskim avionima, a to vrlo lako mogu učiniti", rekao je Helil.

Pročitajte još:

Kako su albanski lobisti pozvali svijet da osudi Nobelovu nagradu Handkeu

Preminula i baka koju je unuk Marko pretukao

Muškarac preživio samoubistvo, satima bio u vodi nakon skoka sa mosta

Državljanin BiH pao sa tvrđave, spasavala ga i Vojska Srbije

Tinejdžera (17) usmrtio vozač sa 2,32 promila alkohola u krvi

"Dječak leptir" izgubio bitku za život

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.