Džeruzalem post uklonio revizionistički i sramotan tekst o Јasenovcu

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2021. 12:11

Revizionistički i sramotan tekst novinara Davida Goldmana, objavljen u izraelskom listu Džeruzalem post, u kome se minimizuje broj žrtava stradalih u ustaškom logoru Јasenovac, uklonjen je zahvaljujući brzom i odlučnom reagovanju Muzeja žrtava genocida iz Beograda, saopšteno je iz ove ustanove.

Direkcija Muzeja je navela da je uredništvo Džeruzalem posta uklonilo sa internet stranice tog lista Goldmanov autorski tekst pod naslovom "Ova sramotna zloupotreba Holokausta mora odmah da prestane" u kome se, pored ostalog, tvrdi da je ukupan broj žrtava koncentracionog logora smrti u Јasenovcu svega između 2.500 i 4.500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti "manipulišu i zloupotrebljavaju Holokaust kako bi vještački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porijekla stradalih tokom Drugog svjetskog rata".

- Nakon što je v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom Džeruzalem posta Јakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznijete istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Јasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava - navedeno je u saopštenju.

Iz Muzeja žrtava genocida naglašavaju, da je Ristić u svom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Јasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.

U saopštenju se poručuje da će Muzej žrtava genocida nastaviti da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svjetskog rata, a posebno na one čiji je cilj umanjivanje i relativizacija njegovih tragičnih posljedica.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je najoštrije osudilo objavljivanje ovog teksta u uglednom izraelskom listu Džeruzalem post u kojem se tvrdi da u logoru NDH - Јasenovcu nije pobijeno više od 4.500 žrtava.

Iz Ministarstva su istakli da se Goldmanov tekst, objavljen 14. avgusta, izdvaja po svojoj besprizornosti u moru tekstova nastalih na talasu istorijskog revizionizma i "apologetike fašističke ideologije zla".

Тагови: