"Čuvari" u "ratu za istinu"

Džamal Kašogi i zatvoreni novinari ličnosti godine magazina "Tajm"

  • 11.12.2018. 15:12

Grupa novinara koja je zbog svog rada završila u zatvoru ili ih je to koštalo života, uključujući saudijskog kolumnistu DŽamala Kašogija, proglašena je za "Tajmove" ličnosti 2018. godine, prenijeli su američki mediji.

"Poput svih ljudskih darova, hrabrost nam dolazi u različitim nivoima i različitim trenucima", napisao je ovim povodom glavni i odgovorni urednik "Tajma" Edvard Felsental. 

On je rekao da se ove godine odaje priznanje novinarima i jednoj novinskoj organizaciji koji su platili užasnu cijenu: DŽamalu Kašogiju, Mariji Resi, Vau Loneu, Kjav Sou Ou i "Kapital gazeti Anapolisa". 

Magazin ih je opisao kao "čuvare" u "ratu za istinu". 

Kašogi je saudijski novinar koji je ubijen nakon što je kritikovao saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana. 

Resa je urednik filipinskog informativnog veb sajta poznatog po kritičkom izvještavanju o kontroverznoj nasilnoj politici predsjednika Rodriga Dutertea. 

Va Lone i Kjav Soe O su dva Rojtersova novinara uhapšena u Mjanmaru dok su istraživali masakr nad Rohindža muslimanima. 

"Kapital gazeta" je list čija je redakcija bila meta oružanog napada. Tada su ubijena četiri novinara i jedan radnik odjeljenja za prodaju. 

"Tajm" navodi da je odabrao ovu grupu "zbog preuzimanja velikih rizika u potrazi za većim istinama, zbog nesavršene, ali esencijalne potrage za činjenicama koje su od vitalnog značaja za građanski diskurs, zbog toga što su govorili glasno".

Тагови: