Strazbur

Troje mrtvih i 12 ranjenih u pucnjavi FOTO VIDEO

  • 12.12.2018. 06:57

Iako su informacije govorile da su najmanje četiri osobe poginule, iza ponoći je službeno potvrđena smrt troje osobe, a također se navodi da je 12 ranjenih, od kojih je šest kritično u pucnjavi na Adventskom sajmu na Trgu Kléber u središtu Strazbura.

Francuski predsjednik Emanuel Makron stigao je u komandni centar policije i obavještajnih službi kako bi nadgledao tok akcije i razvoj događaja iz prve ruke.

Francuska policija opkolila je počinioca koji je ranije ranjen u razmjeni vatre s vojskom. Identifikovan je kao 29-godišnji muškarac s kriminalnim dosjeom te je na listi osoba potencijalno povezanih s terorizmom. Navodno mu je ujutro pretražena kuća povezano s istragom o pljački te je pronađen eksploziv, a on je pobjegao, javljaju francuski mediji.

Motivi napada još se ne zna, ali je otvorena istraga kako bi se vidjelo je li riječ o terorizmu.

Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada, zgrada Evropskog parlamenta je blokirana kao objekat od posebnog značaja. Osobe koje su se zatekle u zgradi - zastupnici, službenici i posjetioci ne mogu je napustiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je "ozbiljan incident" u gradu i pozvalo stanovnike da ostane u kućama. Od građana i turista koji su se zatekli u središtu Strasbura zatraženo je da se sklone u restorane i ne napuštaju ih.

Božićni sajam u Strazburu svake godine privlači milione turista. Francuska je pod povećanim stepenom pripravnosti nakon niza terorističkih napada 2015. i 2016. koje je izvela ili inspirirala Islamska država i u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

(HRT)

Тагови: