Jačanje saradnje

Dvije Koreje povezuju željezničku i putnu mrežu

17:57, 15.10.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Južna i Sjeverna Koreja su se složile da održe ceremonije krajem novembra ili početkom decembra da bi inaugurisali rad na povezivanju željeznice i puteva

Sjeverna i Južna Koreja postigle su danas sporazum da počnu ponovno uspostavljanje željezničkih i putnih mreža između dvije zemlje.

Dogovor je postignut nakon iskrene diskusije o akcionim planovima da se izgrade međukorejski odnosi na novom, višem nivou, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je objavilo Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, prenio je Rojetrs.

Južna i Sjeverna Koreja su se složile da održe ceremonije krajem novembra ili početkom decembra da bi inaugurisali rad na povezivanju željeznice i puteva koji su prekinuti od korejskog rata, 1950. do 1953. godine.

Dvije Koreje su se, takođe, dogovorile da razgovaraju tokom oktobra o planu da budu domaćini Olimpijskih igara 2032. godine i da istraže u novembru načine da ponovo pokrenu komunikaciju putem veb kamera i razmjene video snimaka porodica koje su razdvojene korejskim ratom.