Obilježavanje predaje Japana

"Duboko kajanje" japanskog cara zbog rata

  • 15.08.2018. 12:19

Japanski car Akihito rekao je danas da osjeća "duboko kajanje" zbog ratnog sukoba, tokom ceremonije obilježavanja predaje Japana u Drugom svjetskom ratu.

Japanski car Akihito rekao je danas da osjeća "duboko kajanje" zbog ratnog sukoba, tokom ceremonije obilježavanja predaje Japana u Drugom svjetskom ratu.

Premijer Šinzo Abe rekao je da užasi rata nikada više ne treba da se ponove, ali da buduće generacije Japanaca ne moraju da se izvinjavaju zbog tog sukoba. 

On je prethodno poslao ritualni dar u kontroverzni hram Jasukuni, posvećen svim žrtvama rata, ali ga nije lično obišao imajući u vidu osjetljivost odnosa sa Južnom Korejom i Pekingom. 

Peking i Seul su u prošlosti snažno protestovali kada bi japanski lideri obilazili Jasukuni, jer se u tom hramu, zajedno sa poginulima u ratu, odaje počast i četrnaestorici japanskih ratnih lidera koje je saveznički sud proglasio za ratne zločince. 

Car Akihito (84), koji će abdicirati sljedeće godine, rekao je da se iskreno nada da se strahote rata više nikada neće ponoviti. 

On je tokom tri decenije na tronu postao simbol mira, demokratije i pomirenja, a u hramu se molio za žrtve rata svih nacionalnosti. 

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je povodom godišnjice predaje Japana da se u Jasukuniju odaje počast "prvoklasnim ratnim zločincima koji su direktno odgovorni za rat i agresiju". 

"Odlučno se protivimo pogrešnoj praksi japanske strane", navodi se u saopštenju. 

Grupa od pedesetak japanskih konzervativnih poslanika obišla je Jasukuni i odala počast žrtvama.

Тагови: