Lidington ne želi mjesto premijera

Državni udar u Velikoj Britaniji: Kupovina vremena ili stvarnost?

  • 24.03.2019. 19:41

Britanski mediji pišu da ministri u kabinetu Tereze Mej kuju zavjeru i organizuju državni udar. Kako navodi dnevnik Sandej tajms, šest ministara želi da premijerkin zamjenik Dejvid Lidington preuzme mjesto prvog čovjeka vlade do formalnih izbora. 

Sve većem pritisku na britansku šeficu vlade kumovalo je to što je morala da zatraži odlaganje Bregzita. Lidington, ipak, nema namjeru da se upustu u pobunu protiv Mejove.

“Nemam nikakvu želju da preuzmem Vladu. Mislim da premijerka radi odličan posao. Ja nisam adekvatna osoba za razgovor o tračevima. Fokusiran sam na pripremu sporazuma koja ćemo predstaviti Parlamentu sljedeće sedmice i načinu na koji ćemo izaći iz Evropske unije”, kaže Dejvid Lidington, zamjenik britanskog premijera.

Spekuliše se i da su neki poslanici, nevoljno, spremni da stanu iza sporazuma ako dobiju dobiju garanciju da će neko drugi voditi posljednju fazu pregovora sa Evropskom unijom. Juče su stotine hiljada ljudi marširale London i tražile da se o bilo kakvom sporazumu o Bregzitu i oni izjasne. Među govornicima su bili i političari koji su od početka protiv napuštanja Evropske unije.

“Sve je jasnije da parlament ne može da pruži ono što želite. Bregzit je blokiran u parlamentu, nema izlaza. Kada bude ponovo propao sporazum suočićemo se sa dugim odlaganjem. Ne mislim da su građani koji su glasali za Bregzit to željeli i da su zadovoljni”, kaže Tom Votson, laburistički poslanik.

“Naš glas je ignorisan, ali ne samo naš. Problem je i što oni koji su glasili za izlazak nikada nisu mogli ni da zamisle kakav će haos nastati od Bregzita, pa je i njihov glas ignorisan", kaže Nikola Sturdžon, premijerka Škotske.

Lideri Evropske unije usaglasili su se prije tri dana da dozvole odlaganje Bregzita do 12. aprila. Ako sporazum prođe u britanskom parlamentu naredne sedmice, Britanci će dobiti još 40 dana za izlazak, pred same evropske izbore.