Poginula 33 turska vojnika

Drama u Turskoj: Blokirane društvene mreže, vazdušni i kopneni napad na pozicije sirijskih snaga

  • 28.02.2020. 07:44

Ukupno 33 turska vojnika poginula su u vazdušnim napadima u Idlibu, objavio je guverner pogranične turske provincije Hataj. Američki Stejt department poziva na momentalno obustavljanje "napada Asadovih snaga". Moskva navodi da su turske trupe bile pozicionirane na mjestu gdje nije trebalo da budu. Rojters javlja da je grupa migranata iz Turske krenula ka grčkoj granici.

- Naša vojska, uz podršku iz vazduha i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima (Bašara Asada). Nastavićemo da izvodimo napade i dalje - navodi se u saopštenju administracije predsjednika Turske.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio "zločin protiv čovječnosti koji vrši sirijski režim".

- Naša djelatnost u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom - navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sednice turskog savjeta bezbjednosti.

Raste broj mrtvih u vazdušnom napadu sirijske avijacije

Zvanične vlasti turske pogranične provincije Hataj su saopštile da je broj poginulih u vazdušnom napadu sirijske avijacije na turski konvoj dostigao 29.

Turska: Sirijska vojska - neprijateljska meta

- Turska od sada smatra sirijsku vojsku "neprijatljskim metama" - rekao je portparol Erdoganove Partije pravde i razvoja Omer Čelik listu Sabah.

Televizija NTV javlja da je zvanični predstavnik predsjednika Turske Ibrahim Kalin razgovarao sa pomoćnikom predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Robertom O Brajanom. Nisu saopšteni detalji razgovora.

U Turskoj blokirane društvene mreže

Kako javlja Sputnjik, u Turskoj su blokirane društvene mreže Fejsbuk, Tviter, Instagram i Јutjub nakon vijesti da je u Siriji poginulo više desetina turskih vojnika.

Тагови: