"Dolaze sa otvorenim ranama"

Dr Grujičić upozorila da je karcinom dojke najveća opasnost za žene

14:49, 08.03.2021.
Izvor: RTS
Thumbnail
Žene u Srbiji najčešće obolijevaju od raka dojke, pluća, ginekoloških maligniteta. Otkrivene na vrijeme, te bolesti mogu biti spriječene i izliječene, ali kod nas nije tako – žene ne misle dovoljno na svoje zdravlje.

Direktorka Instituta za onkologiju prof. dr Danica Grujičić naglašava da je tokom prethodne godine ogroman broj pacijenata započinjao liječenje tek u završnoj formi bolesti, kao i da su žene dolazile sa otvorenim ranama na dojci.

Danica Grujičić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je alarmantan broj žena koje imaju karcinom dojke.

– Znala sam cifru, ali da toliko toga ima i da toliko žena dolazi na kontrole godinama poslije toga. Da čak i poslije 20, 25 godina mirovanja bolesti možete da dobijete metastatsku bolest, ja nisam bila toliko upućena. Sva moja veza sa ostalim kancerima u tijelu je kada se dobije metastaza na mozgu, ali to nije veliki broj tih pacijenata. Moj apel ženama je da, bez obzira na koronu, ako su napipale nešto na dojci, ako imaju žene u familiji koje su bolovale od kancera dojke, ja ih molim, imamo genetsko savetovalište, javite se Institutu za onkologiju i radiologiju, imate na sajtu sve. Imamo službu koja služi samo za podršku pacijentima, dobićete sve informacije. Nemojte da čekate da ta promjena naraste – poručila je Grujičićeva.

Nažalost, kako kaže, svjedok je da iz Beograda dolaze žene sa otvorenim ranama na dojci.

Na pitanje zbog čega se beži od preventivnih pregleda, Grujičićeva kaže da je to vjerovatno strah da se nešto ne nađe.

Istakla je da je prethodnu godinu karakterisalo to da je ogroman broj pacijenata došao tek u završnoj formi bolesti.