Šef francuske diplomatije

Dorian: Rat sa džihadistima nije završen

  • 13.01.2019. 21:51

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian ponovio je tokom posjete Amanu da rat protiv džihadista Islamske države u Siriji nije završen.

On je dodao i da se "varaju" oni koji misle da su džihadisti poraženi.

Američki predsjednik Donald Tramp je 19. decembra najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije ocjenjujući da je Islamska država poražena iako kontroliše male zone na istoku te zemlje koja je još u ratu.

Trampova odluka je iznenadila američke saveznike, među kojima je Francuska koja ima 1.200 vojnika u okviru međunarodne vojne koalicije predvođene SAD koja se na terenu bori protiv džihadista.

Ta koalicija je u petak saopštila da je počela povlačenje opreme iz Sirije.

"Rat nije završen u Siriji", rekao je danas Le Drian na konferenciji za novinare poslije razgovora s jordanskim kolegom Ajmenom Safadijem.

Le Drian je rekao da postoje dva "ukrštena rata" u Siriji, jedan je protiv džihadista i on nije završen, a drugi je interni građanski rat.

Francuski ministar je rekao da je s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim razgovarao o političkom rješavanju sirijskog konflikta dodajući da prioritet ostaje i "iskorenjivanje džihadista".

U sirijskom ratu početom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbjeglo u susjedne države.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић