Gubi joj se svaki trag

Doktorica iz Vuhana misteriozno nestala nakon što je upozorila svijet o opakom virusu

  • 02.04.2020. 07:30

Dr Ai je sredinom marta dala intervju za kineski magazin u kojem je kritikovala upravu bolnice zbog zanemarivanja ranih upozorenja na virus, a od tada nije viđena.

“Prije samo dve nedjelje šefica Hitne pomoći Centralne bolnice u Vuhanu izašla je u javnost tvrdeći da su vlasti spriječile nju i njene kolege da upozore svijet… Sada je nestala a njena lokacija nije poznata”, objavljeno je u emisiji “60 minuta Australija” uz sliku dr Ai.

Ubrzo potom njen nalog sa “Veiba” objavio je misteriozni post sa fotografijom Ulice Điangan u Vuhanu.

“Rijeka. Most. Put. Crkveno zvono”, navodi se u postu, prvom od 16. marta kako prenosi Rfa.org.

Glasine o nestanku dr Ai dolaze u vrijeme kad se kineska vlada suočava sa kritikama zbog zataškavanja i prikrivanja informacija tokom bukvalno svake faze svog odgovora na izbijanje epidemije. Peking je još u startu pokušao da zataška epidemiju kažnjavanjem ljekara koji su je otkrili, poricanjem da se virus širi sa čovjeka na čovjeka i odlaganjem zatvaranja pogođenih regiona, čime su prilike za rano djelovanje izgubljene.

Zataškavanje epidemije

Kad je virus počeo da se širi, Komunistička partija cenzurisala je javne informacije i pustila dezinformacije u svijet, uključujući navode da su američki vojnici bili inicijalni nosioci bolesti. Čak i sada, ukazuje “Dejli mejl”, ugledni političari upozoravaju da će podaci o broju oboljelih i smrtnim slučajevima koje prijavljuje režim vjerovatno biti iskrivljene, a lokalni stanovnici u Vuhanu, epicentru pandemije, ukazuju da prave brojke mogu biti veće i do deset puta.

Dr Ai je u posljednjem intervjuu prije navodnog nestanka priznala da “žali što nije više govorila”, nakon što je četvoro njenih kolega – uključujući dr Lija – oboljelo od virusa i umrlo tokom borbe protiv epidemije.

- Da sam znala šta će se desiti ne bih marila za ukor. Rekla bih sve bilo kome na bilo kom mjestu – rekla je ona.

Intervju je objavljen u utorak, ali je brzo povučen sa društvenih medija od strane izdavača “Renvu” magazina. Dr Ai je 30. decembra primila izvještaj o pacijentu označen kao slučaj korona virusa SARS. Nakon što je nekoliko puta pročitala laboratorijske rezultate oblio ju je hladan znoj. Epidemija SARS-a pre 19 godina usmrtila je više od 800 ljudi širom svijeta, a obolelih je bilo preko 8.000, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.