Izrael

Doktor ponovo pozitivan na korona virus

  • 22.07.2020. 16:57

Doktor iz Izraela je ponovo pozitivan na Kovid-19, tri mjeseca nakon prve borbe sa korona virusom, pišu strani mediji.

 

Doktor iz Medicinskog centra Šeba, nedaleko od Tel Aviva, prvi put je zaražen novim korona virusom u aprilu mjesecu, dok je u maju i junu bio negativan na Kovid-19. Nakon što je, navodno, došao u kontakt sa zaraženom osobom, ponovo je pozitivan na Kovid-19, prenosi izraleski Kanal 13.

Do sada su ljekari primijetili antitijela kod mnogih pacijenata odmah nakon izlječenja od bolesti, ali postoji bojazan da oni možda neće dugo da traju u tijelu ili da neki pacijenti uopšte ne mogu da razviju antitijela.

Nažalost, problemi sa testiranjem i netačnim rezultatima otežavaju istraživanja antitijela i imuniteta, prenosi Telegraf.

Prošlog mjeseca, nekoliko studija je otkrilo da pacijenti mogu brzo da izgube antitijela koja su proizveli tokom svoje borbe sa korona virusom, u roku od nekoliko mjeseci ili nedjelja oporavka.

U izvještaju koji je objavljen na “medRkiv”, mrežnom serveru za medicinske članke. dok su čekali na stručni pregled istraživači u Vuhanu u Kini otkrili su da antitijela nisu otkrivena kod 10 odsto od skoro 1.500 pacijenata koji su bolovali od Kovid-19, samo nekoliko nedjelja nakon prvih simptoma.

Na osnovu svojih nalaza utvrdili su da “poslije infekcije SARS-CoV-2 ljudi vjerovatno neće proizvoditi dugotrajna zaštitna antitijela protiv ovog virusa”.

U drugom radu, objavljenom u časopisu Nature Medicine, upoređen je nivo antitijela između 37 asimptomatskih pacijenata i jednakim brojem bolesnika sa težom kliničkom slikom, smještenih u okrugu Vanzou u Kini.

Nakon dva do tri mjeseca, 60 odsto asimptomatskih pacijenata imalo je antitijela ali je njihov nivo bio mnogo niži za razliku od osoba koje su imale jake simptome (97 odsto teže oboljelih je imalo značajno veći nivo antitijela).

Ovo sugeriše da oni koji ne razviju tešku bolest zbog Kovid-19 takođe mogu u budućnosti biti manje zaštićeni.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.