Dobre vijesti iz Njemačke: Razvijen lijek protiv korone koji može da spriječi zarazu ćelija

  • 12.12.2020. 18:53

Njemačka biofarmaceutska kompanija Formikon je saopštila da je razvila lijek protiv Kovid-19 koji u potpunosti može da spriječi zarazu ćelija.

Očekuje se da će lijek dozvolu za hitnu upotrebu dobiti vjerovatno tek za godinu dana, prenosi Dojče vele.

Biofarmaceutska kompanija Formikon, sa sedištem u blizini Minhena u Bavarskoj, prije par dana je saopštila da je razvila blokator virusa korone pod nazivom FIB207, koji u potpunosti može da spriječi zarazu ćelija.

Formikonov fuzijski protein za antitela aktivira se na receptoru ACE2 koji se nalazi na površini ćelije i koji je glavna tačka ulaska u ljudske ćelije za SARS-CoV-2 i druge korona viruse.

Direktor kompanije Karsten Brokmajer navodi da lijek predstavlja šansu za teško oboljele pacijente, za koje do sada nije postojala dovoljno efikasna terapija.

Analitičar Dejmijen Čoplejn iz kompanije Kepler Ševro tvrdi da takva zaštita od korona virusa kakvu nudi FIB207, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod vakcina niti drugih terapijskih antitijela u razvoju.

Prednost lijeka koji je razvio Formikon ogleda se u tome što blokira ulaz koji virus koristi za prodiranje u ćelije. Na taj način on nudi zaštitu od mutacija, čime se takođe sprečavaju buduće epidemije korona virusa.

Antivirusni lijekovi poput remdesivira pokazali su se uglavnom kao neefikasni, dok se kokteli antitijela odobravaju samo pacijentima u ranoj fazi bolesti. Osim toga, mala mutacija je dovoljna da ove koktele antitijela učini neefikasnim, tvrdi direktor Formikona.

Prvi razgovori Formikona sa Evropskom agencijom za lijekove i Američkom upravom za hranu i lijekove trebalo bi da se održe početkom prvog kvartala 2021., a Brokmajer se nada da bi lijek mogao da dobije dozvolu za hitnu upotrebu početkom 2022. godine.

Vjerovanje da u tom trenutku takav lek neće biti potreban ishitren je zaključak, smatra Brokmajer.

On tvrdi da će čak i za deset godina postojati značajan broj ljudi koji nisu vakcinisani protiv kovida-19 ili koji će se ozbiljno razboljeti uprkos vakcinisanju.

– Ali ako uspijemo da smanjimo stopu ozbiljnih oblika kovida-19, virus bi bio mnogo manja prijetnja -zaključuje Brokmajer.