Čikago

Dobio otkaz, pa ubio pet osoba i ranio nekoliko policajaca

  • 16.02.2019. 18:21

Još uvijek se ne zna mnogo o napadu zaposlenika kompanije "Henry Pratt Co" u njihovom industrijskom skladištu u Aurori, nedaleko od Čikaga, u kojem je u petak poginulo pet osoba, te ranjeno pet policajaca.

Policija je na mjesto događaja stigla u roku od četiri minuta, a 45-godišnji napadač Geri Martin ubijen je, kako je na konferenciji za medije izjavila šef tamošnje policije Kristen Ziman.

Martin je u petak saznao da je dobio otkaz, a nekoliko sati kasnije otvorio je vatru prvo na svoje kolege, a potom i na policajce koji su stigli na mjesto nesreće.

Istražioci nisu otkrili previše o detaljima napada – još uvijek se ne zna tačan motiv ni jesu li žrtve bili napadačevi saradnici ili nadređeni, kao ni da li je Martin imao dozvolu za nošenje oružja.

Za sada je poznato da je policija u podnevnim satima u petak, oko 1:30 primila nekoliko poziva te su odmah izašli na mjesto događaja, a Martin je odmah otvorio vatru prema njima. Policajci su krenuli za napadačem u zgradu skladišta te ga ubili kada je nastavio da puca na njih.

Jedan od zaposlenih u kompaniji Džon Probst izjavio je za "ABC7" da je istrčao na zadnja vrata kada je ugledao napadača kojeg je prepoznao.

"Vidio sam muškarca kako trči prolazom s pištoljem u ruci", rekao je Probst i dodao da on nije povrijeđen ali da je jedan drugi kolega "mnogo krvario".

Ratni veteran Gabriel Gonzales, koji skladište kompanije "Henry Pratt" vidi iz svog dvorišta, rekao je za "The Washington Post" da mu je dolazak velikog broja policijskih automobila vratio ružna sjećanja.

"Kada si u ratnoj zoni, očekuješ tako nešto. Ali nikad nisam vidio ovoliko policajaca na jednom mjestu“, ispričao je Gonzales koji je čuvao mlađe unuke kada se napad dogodio. Stariji unuk bio je u školi koja je zbog napada zaključana.

"Moj unuk zatvoren je u školi i to sa svojih osam godina. Možete li vjerovati to? Kada sam ja bio dijete, bilo je samo tornada", dodao je Gonzales.

Ni 38-godišnjoj Tifani Probst jučerašnji dan nije bio lagan. Njena prijateljica je putem Facebooka saznala za napad i javila joj pošto njen otac Džon radi u skladištu više od 40 godina.

"Znala sam da neću uspjeti da ga dobijem na mobilni telefon jer je on staromodan i nikada ga ne nosi sa sobom", ispričala je ona.

Prijateljica joj je potom javila da je vidjela njenog oca na televiziji i da je dobro te da daje izjavu.

"On nije puno pričljiv. I po njegovom glasu sam vidjela da je stvarno potresen", rekla je.

Nensi Kal koja radi nedaleko od mjesta napada rekla je za "The Washington Post" da je nakon što je čula policijske sirene zaključala vrata trgovine u kojoj radi.

"Niko nam nije rekao šta se događa. Ali mi smo zatvorili vrata i zaključali trgovinu. Bili smo jako nervozni", rekla je Kal.

Inače, pucnjava se dogodila dan nakon prve godišnjice masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 17 učenika i osoblja u srednjoj školi "Marjory Stoneman Douglas" u Parklandu na Floridi. Od tada mladi koji su preživjeli napad postali su najglasniji zagovornici strožih zakona o dozvolama za oružje.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)