Mučni prizori

Djevojčica prisiljena da se uda za muškarca koji je 30 godina stariji

  • 07.12.2020. 15:46

Ovih dana društvenim mrežama kruže mučne fotografije sa vjenčanja, na kojima se vidi 13- godišnja djevojčica koja je prisilno udata za muškarca u petoj deceniji.

Na jednoj od njih, farmer sa Filipina, ljubi tinejdžerku u obraz, a na drugoj je grli dok sjedi pored njega.

Djevojčica-mlada postala je peta žena Abdulrzaka Ampatuana (48) nakon cjelodnevne ceremonije venčanja 22. oktobra, po islamskim vjerskim običajima. Sudeći prema fotografijama, ovaj poljoprivrednik nimalo se ne kaje zbog vjenčanja sa maljoletnicom, piše San.

– Srećan sam što sam je pronašao i što ćemo zajedno provoditi dane, brinući se za moju djecu – izjavio je on.

Ampatuan planira da ima djecu sa novom ženom kada ona navrši 20 godina, a djevojčica će se u međuvremenu brinuti o njegovoj djeci koja su joj vršnjaci. On je dodao i da će je poslati u školu, kako bi stekla obrazovanje dok ne postane majka.

U nekim dijelovima Filipina, posebno u regiji Mindanao, maloljetnice mogu da se udaju čim uđu u pubertet, odnosno dobiju menstruaciju. UNICEF podaci pokazuju kako je ta država na 12. mjestu u svijetu po broju djevojčica-mladi, a nagađa se kako ih do sada ima oko 726.000.

Ženska udruženja širom svijeta ukazuju na taj problem tvrdeći kako takvi brakovi narušavaju prava djevojčica na edukaciju, zdravlje i sreću.

– Dječiji brak predstavlja kršenje ljudskih prava i moramo ih spriječiti kako bismo svima osigurali bolju budućnost. Izolovane i sa limitiranom slobodom, udate djevojčice se često osjećaju nemoćno. Uskraćene za osnovna prava na zdravlje, edukaciju i sigurnost. Djevojčice koje stupaju u brak nisu fizički ni emotivno spremne da postanu supruge i majke – ističu iz udruženja “Djevojčice nisu mlade” iz Londona, prenosi Blic.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија