Američka demokratija

Dječak na Floridi uhapšen jer se nije želio zakleti na vjernost otadžbini

  • 19.02.2019. 22:15

Učenik šestog razreda lokalne srednje škole na Floridi uhapšen je nakon što je odbio položiti zakletvu se vjernost otadžbini tokom školske priredbe.

Slučaj 11-godišnjeg dječaka, koji je uhapšen 4. februara, izazvao je ogorčenje članova Sindikata američkih građanskih sloboda i njegove majke, koji su kritikovali podnošenje prekršajnih prijava protiv njega. Naime, oni su ove prijave nazvali "pretjeranom reakcijom školskih organa i policije". 

Dječak je rekao učitelju da nije stajao i izgovarao zakletvu jer vjeruje da je u svojoj suštini rasistička, prenosi New York Times.

Brian Has, državni tužilac koji se bavi slučajevima u Lakelandu, rekao je da njegov ured neće sudski goniti dječaka uprkos izjavama policije da je prijetio nastavnicima nakon prekida nastave.

"Slučaj je zatvoren", rekao je Has.

Međutim, ranije je u utorak advokat dječakove porodice nagovijestio da slučaj još uvijek nije riješen jer je dječakova majka, Dhakira Talbot, u ponedjeljak odbila ponudu tužioca da će povući slučaj sa suda ukoliko dječak završi tzv. program preusmjeravanja, što bi moglo uključivati ​​i kaznu rada u zajednici.