Novi Meksiko

Djeca obučavana za džihad protiv nevjernika

  • 02.09.2018. 09:14

Trinaestogodišnji dječak, koji je uhapšen u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, rekao je da ga je momak njegove majke obučavao da vrši džihad protiv nevjernika, navodi se u dokumentima pripremljenim za sud.

Dječak je bio među 11 djece i petoro odraslih koji su živjeli u kompleksu u oblasti Taos u kojem je policija prošlog mjeseca pronašla skladište vatrenog naoružanja.

Uhapšeni su se prvobitno suočavali sa optužbama pred državnim sudom, ali je krajem sedmice pet odraslih, uključujući njihovog lidera 35-godišnju Žani Levil, Federalni istražni biro uhapsio i optužio za udruživanje i prekršaje u vezi sa vatrenim naoružanjem.

U dokumentima pripremljenim za sud specijalni agenti FBI navode da je 13-godišnji sin Levilove istražiocima rekao da je momak njegove majke Siradž Ibn Vahadž želio da "prikupi vojsku i da ih je obučavao za džihad".

Dječak je agentima rekao da je Ibn Vahadž obučavao njega i ostale maloljetne sinove Levilove rukovanju vatrenim oružjem i vojnim tehnikama, uključujući brzo punjenje i borbi prsa u prsa, te da džihad znači ubijanje nevjernika u ime Alaha.

"Trinaestogodišnjak je još rekao da je njegova majka vjerovala da poruke dobija od Boga i da je posmatrao nju i Ibn Vahaca kako obavljaju rituale istjerivanja đavola iz trogodišnjeg dječaka koji se ugušio", ističe se u dokumentima.

Advokati odbrane tvrde da su optuženi koristili svoja Ustavna prava, da su praktikovali svoju vjeru i posjedovali oružje, te da su diskriminisani jer su tamnoputi i muslimani.

FBI je počeo da prati optužene u maju nakon što je Levilova napisala pismo bratu Ibn Vahadža u kojem od njega traži da im se prudruži i da postane "mučenik".

Optuženi će se pred sudom u Albukerkiju pojaviti u utorak 4. septembra.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.