Krijumčarenje kokaina

Desetorici Crnogoraca zabranjeno napuštanje broda

  • 24.06.2019.10:53

Agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji na kojem je zaplijenjeno 16 tona kokaina. Osim četvorice uhapšenih, zabranu napuštanja broda dobili su i ostali pomorci iz Crne Gore.

Nekima od njih dozvoljeno je da se jave porodicama. FBI ih u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje 16 tona kokaina, ali su saslušavani u okviru istrage i od njih su uzeti uzorci DNK. Njihov status će biti poznat nakon vještačenja narkotika.

Da je među članovima posade najviše državljana Crne Gore, potvrđuje i dokument koji je u posjedu FBI-ja. Osim kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Oni još nisu osumnjičeni, dok su uhapšeni pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) i Budvanin Ivan Đurašević (29). Svi oni su članovi posade broda ''MSC Gajan'', u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene tone kokaina.

U dokumentu koji je zaplijenio FBI navode se svi detalji o članovima posade broda, kao i vrijeme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija. 

Samo dvojica članova posade koji su ranije uhapšeni priznali su da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze s pronađenim kokainom.