Sulude ideje

Danski političari sa podsmijehom reagovali na interesovanje Trampa za Grenland

  • 16.08.2019. 11:40

Danski političari su sa podsmijehom reagovali na izvještaje da je američki predsjednik Donald Tramp pominjao mogućnost kupovine Grenlanda.

Tramp treba da u septembru doputuje u Kopenhagen i Arktik će biti na dnevnom redu tokom razgovora sa premijerom Danske Mete Frederiksen. 

Bivši premijer Lars Loke Rasmusen je izjavio da to mora da je prvoaprilska šala. 

"Ukoliko je Tramp zaista pomišljao na tako nešto, onda je to konačan dokaz da je poludio. Sama pomisao da će Danska prodati svojih 50.000 stanovnika SAD je potpuno smiješna", rekao je zvaničnik Danske narodne partije Soren Espersen lokalnim medijima. 

Američki mediji nešto ranije su pisali da je Tramp zatražio od saradnika da istraže da li Vašington može kupiti Grenland. 

Grenland je autonomna teritorija i dio je Danske, a nalazi se između sjevernog Atlantika i Arktičkog okeana. 

Frederiksenova i šef danske diplomatije Jepe Kofod nisu bili dostupni za bilo kakav komentar ali zvaničnici najavljuju da bi mogli dati svoj odgovor kasnije tokom dana. 

Grenland dobija sve veću pažnju globalnih super sila, uključujući Kinu, Rusiju i SAD zbog svog strateškog položaja i resursa. 

Tramp nije prvi američki predsjednik koji je želio da kupi Grenland. 

Američka vojska bila je raspoređena na Grenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harija Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Grenland za 100 miliona dolara.