UN zabrinute

Danska planira da strane kriminalce izoluje na ostrvu 

  • 05.12.2018. 17:27

Šef UN za ljudska prava Mišel Bašele izrazila je zabrinutost zbog plana Danske da pojedine strane kriminalce, kojima je odbijen azil, smjesti na ostrvo Lindholm južno od Kopenhagena.

Ona je novinarima u Ženevi rekla da je već viđen negativan uticaj takve politike odvajanja i da je ne bi trebalo ponavljati. 

"Ozbiljno sam zabrinuta zbog ovog plana. Posmatraćemo proces i o tome razgovarati sa Vladom", istakla je Bašeleova. 

Bašeleova je napomenula da će lišavanje slobode i sklanjanje i "žigosanje" stranih kriminalaca samo povećati njihovu ranjivost. 

Vlada Danske predložila je u petak, 30. novembra, da se na ostrvo Lindholm deportuje do stotinu kriminalaca, koji se ne mogu deportovati u svoje zemlje, zbog rizika od torture ili pogubljenja. 

Plan danskih vlasti predstavlja najnoviji pokušaj da se ograniči imigracija u zemlji. 

Prema ovom planu, kriminalci bi mogli da napuste ostrvo tokom dana, ali će vlastima morati da prijave gdje se nalaze i da se naveče vrate na ostrvo. 

Kritičari kažu da je plan drakonski, ali ga podržava antimigrantska Narodna partija Danske, koja je saveznik danske Vlade. 

Danski ministar za integrisanje Inger Stojberg napisala je na svom "Fejsbuk" nalogu da su imigranti kriminalci nepoželjni u Danskoj i da to treba da osjete. 

Centar za migrante na ostrvu Lindholm moći će da primi do stotinu osoba, a planirano je da bude otvoren 2021. godine. 

Izgradnja centra bi prema planu koštala oko 115,5 miliona dolara. 

Danski parlament glasaće tokom mjeseca o ovom prijedlogu. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.