Vratiti za napade

Damask zaprijetio: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu!

08:48, 23.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Zvanični Damask je, kako prenosi Raša tudej, objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savjet bezbjednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi. 

Izrael je ciljao skladišta oružja, obavještajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska. 

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba. 

S druge strane, agencija AP ocjenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj, ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikiravanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susjednoj Siriji. 

Uz zahtjev SB UN da se hitno usvoje mjere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije od strane Izraela, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, veliku britanij u i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.