Brojni propusti

Da li su piloti krivi za pad aviona u Moskvi VIDEO

  • 07.05.2019. 17:06

Ruski istražitelji razmatraju da li je greška pilota uzrokovala nesreću u kojoj je poginula 41 osoba, kada je avion zahvatio požar prilikom slijetanja na  moskovski aerodrom Šeremetjevo, javlja BBC.

Članovi posade i putnici izvjestili su kako je Suhoj Superdžet-100 tokom leta pogodila munja, pri čemu je prekinuta komunikacija sa vazdušnim prometom.

Stručnjaci smatraju kako spuštanje aviona s punim rezervoarima pri tako velikim brzinama nije uobičajena praksa.

Kao glavni regulator za bezbjednost vazdušnog saobraćaja 12 bivših sovjetskih država, Međudržavni odbor za vazduhoplovstvo (IAC) preuzeo je istragu avionske nesreće. Avion je rastavljen i trenutno se nalazi u hangaru u Šeremetjevu, a istražioci sprovode istragu kako bi utvrdili tačan uzrok tragičnog požara, piše RT.

IAC je izjavio da su, uprkos oštećenjima, prikupljeni svi dostupni podaci s obe crne kutije, i da će objaviti preliminarni izveštaj najkasnije za 30 dana.

Ruske novine Komersant citirale su neimenovani izvor, upućen u istragu, koji kaže kako je velika v,erovatnoća da se nesreća dogodila zbog greške pilota, odnosno zbog njegovih sljedećih odluka:  piloti su odlučili uletjeti u visoko rizičnu oluju, žurno su sletjeli na pistu, mada je uobičajena procedura da se prvo napravi krug oko aerodroma, kako bi se potrošilo što više goriva, slijetali su pomoću postupka u slučaju nužde (eng. emergency control mode) koji zahtjeva više vještine, izgleda da su piloti imali preveliku brzinu slijetanja, zbog čega se avion, s teškim rezervoarima punim goriva, odbijao i udarao u pistu, izgleda da je takav način slijetanja oštetio donji dio trupa zbog čega su krhotine udarale u motore i vjerojatno uzrokovale smrtonosni požar.

Тагови: