Opustio se

Da li je Tramp objavom o smrti Al Bagdadija "uprskao" sve buduće američke operacije?

  • 29.10.2019. 22:25

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je u nedjelju da je dugo traženi lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi mrtav. Tramp je u obraćanju naciji objavio vijest koju su mnogi prihvatili sa olakšanjem. Ipak, u svom govoru je otkrio mnogo detalja, možda i previše, zbog čega se sada neki obavještajci i veterani boje da su ugrožene sve buduće operacije.

Tramp je u Bijeloj kući govorio čak 48 minuta, a potom je bilo vremena i za pitanja novinara. Objavio je neobične detalje o misiji u sirijskoj provinciji Idlib koju je, kako je rekao, gledao uživo "kao film".

Među najsitnijim detaljima koji više nisu tajna, Tramp je detaljno opisao kako su jedinice Delta snaga ubačene, kako su probili zidove i uspjeli da ujure vođu terorista u mrežu tunela, gdje je Al Bagdadi aktivirao samoubičaki prsluk.

Međutim, posebno problamatične izjave su bile o broju i ruti komandosa koji su učestvovali u misiji, piše "Politiko".

"Uvijek se unervozim kada ljudi koji ne znaju ništa o operaciji počenu da je opisuju. Dobra je to priča i mogu da razumijem želju da se dobra priča ispriča. To može da ima beneficije. Ali beneficije su nepredvidive i marginalne, kada šteta može da bude mnogo veća" rekao je Majkl Nagata, penzionisani general, koji je bio komandant specijalnih operacija na Bliskom istoku na samom početku borbe protiv Islamske države.

Kada se sve uzme u obzir, neki detalji koje je Tramp objelodanio mogu da pomognu teroristima da sklope kockice o američkim antiterorističkim snagama.

"Iznenađen sam da je išao do takvih sitnica", rekao je bivši vojni zvaničnik.

Ipak, Nagata navodi da Tramp nije usamljen slučaj. Citirao je slučaj iz 2011. godine kada je u Pakistanu ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden, kada su i zvaničnici administracije Baraka Obame objavili takođe neke osetljive detalje.

"Tradicija dvije administracije koje govore o detaljima misija kao što su ove zapravo ih čine mnogo opasnijim i težim u budućnosti", rekao je Nagata koji je učestvovao u misiji u Pakistanu.

Evo nekoliko stvari koje je Tramp podijelio sa svijetom a zbog kojih mnogi dižu obrve:

* Tramp nije precizirao kako je Al Bagdadi lociran, ali jeste pomenuo odeđene obavještajne podatke i daljinsko nadgledanje.

* Takođe, Tramo je potpuno opisao izgled kompleksa u kom je nađen Bagdadi.

"Tuneli su uglavnom bili ćorsokak, ali bio je jedan za koji smo mislili da nije, pa smo to morali da pokrijemo", rekao je Tramp, sugerišući da su SAD unapred mapirale mrežu tunela.

* Tramp je objavio broj helikoptera i komandosa koji su učestvovali u misiji. Kao i da su raznijeli dio zida na zgradi kako bi napravili rupu i da nisu željeli da uđu na glavna vrata jer je na njima bila postavljena zamka. Takođe je naveo i da je sama misija trajala oko dva sata.

"Nema razloga da se to otkrije. Neka na drugi način otkriju koliko je snagama bilo potrebno vremena na terenu", rekao je neimenovani bivši komandant specijalnih operacija.

* Otkrio je i šta je zaplijenjeno, dokumenti u kojima su neki planovi.