Francuski ministar odbrane zabrinut

Da li je SAD "trajno" posvećena NATO-u?

20:51, 18.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Francuski ministar odbrane Florans Parli rekla je danas da se postavlja pitanje da li je posvećenost SAD NATO-u "trajna", te da Evropa treba da izgradi "odbrambenu autonomiju", ako niko ne odgovori na to pitanje.

Ona je podsjetila da situaciji ne doprinosi i stalna atmosfera povlačenja, odnosno povlačenja sa ratišta, iz sporazuma, trgovinskih ugovora. 

"Evropljani su zabrinuti da li će američka posvećenost Alijansi biti trajna? Treba li da vjerujemo da će to trajati ovako narednih 70 godina?", upitala je ona na sjednici Atlantskog savjeta u Vašingtonu, uoči razgovora sa vršiocem dužnosti ministra odbrane SAD Patrikom Šanahanom. 

Ona je istakla da je posebno zabrinuta što američki predsjednik Donald Tramp pokušava da poveže američku posvećenost sa spremnošću Evrope da uloži više u domen odbrane, a što uključuje kupovinu američke vojne opreme. 

"Alijansa treba da bude bezuslovna, inače to nije alijansa. Klauzula o solidarnosti članica NATO-a zove se Član 5, a ne Član F-35", rekla je ona, prenio je AFP.