Konferencija u Parizu

Da li će izbori okončati rasulo u Libiji

  • Извор: Танјуг
  • 13.11.2021. 01:00

Danas se u Parizu održla konferencija o Libiji koja bi trebalo da pomogne u pripremi te zemlje za predsjedničke izbore. Ali, sukobi i intrige ne prestaju, a zemlja je još krcata stranim plaćenicima.

"Posljednji međunarodni impuls koji još nedostaje“, tako je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan krajem oktobra nazvao konferenciju o Libiji koja se održala danas u Parizu.

Ideja je odsudna podrška stabilizaciji zemlje izgubljene u vrletima građanskog rata već čitavu deceniju, otkako je svrgnut pa ubijen višedecenijski vlastodržac Moamer el Gadafi. U Libiji se naime 24. decembra održavaju predsjednički izbori.

Prema najavama Ledrijana, valjalo bi isplanirati i obezbjediti povlačenje stranih snaga i plaćenika i, uopšte, okončati miješanje spolja. Kako je rekao francuski šef diplomatije, tu se interesi Libije poklapaju sa bezbjednosnim interesima cijelog regiona sjeverne Afrike, ali i Evrope.

Francuska ima svog favorita

Doduše, ima glasova koji kažu da zvanični Pariz nije baš podesan za ulogu posrednika. Jer, Francuska je zajedno sa Egiptom, Ujedinjenim Emiratima i Rusijom dugo držala stranu komandantu Kalifi Haftaru i njegovoj moćnoj paravojsci, kaže politikolog Asma Kalifa iz hamburškog Lajbnicovog instituta za globalne i regionalne studije.

U generalu Haftaru je Francuska vidjela saveznika u borbi protiv islamističkog terorizma u zoni Sahela. Tamo je Pariz, kao bivši kolonijalni gospodar, sve do ljeta imao trupe u misijama.

Na poslijetku, pobjeda Haftara na predsjedničkim izborima mogla bi da utoli francusku žeđ za libijskom naftom.

"Zato se može pretpostaviti da Pariz slijedi sopstvene interese pred izbore", kaže politikolog Kalifa. "Istina, Francuska ima centralnu ulogu kad je u pitanju evropska politika prema Africi. Ali teško da je dobar izbor za posrednika s obzirom na manjak vjerodostojnosti.“

Intrige u Tripoliju

Koliko je situacija u Libiji u znaku sukoba i intriga pokazuje primjer od prošlog vikenda kada je Predsjednički savjet u Tripoliju suspendovao ministarku spoljnih poslova u prelaznoj vladi Nadžlu al Manguš zbog navodnih "administrativnih propusta“. Al Manguš ima i zabranu napuštanja zemlje tako da je pitanje da li može u Pariz na međunarodnu konferenciju.

"Cilj je da se oslabe konkurenti kako bi se kasnije imao veći uticaj", tumači Asma Kalifa.

Pikantno je i što šef prelazne vlade formirane u februaru Abdul Hamid Dbaiba navodno planira da se kandiduje za predsjednika. A to može da bude problem, jer je i ova vlada skrpljena na jedvite jade.

"Tako Dbaiba doprinosi nastavku konflikta", kaže politikolog Kalifa.

Dbaiba, inače biznismen, ima podršku plemena na zapadu Libije. U prelaznoj vladi ima čak 35 ministara, u pokušaju da se zadovolje rascjepkani interesi u ovoj zemlji sa svega sedam miliona stanovnika. General Haftar pak faktički kontroliše bogati istok zemlje bogat energentima.

Evropa se nada zaustavljanju izbjeglica

U Parizu sada valja ubijediti zavađene snage da je najbolje da se strani borci povuku te da svi priznaju rezultate izbora u decembru.

Kak analizira tuniški portal Leaders, politički stabilnija Libija bi privukla investitore iz Evrope i bila spremnija da odbije eventualne pokušaje terorističkih grupa da se vrate u zemlju. Kako dodaje portal, stabilnost bi donijela priliku da se zaustavi talas izbjeglica što je u evropskom interesu.

Nakon što su posljednje dvije konferenciji o Libiji održane u Berlinu, odlazeća kancelarka Angela Merkel ovog puta je u ulozi kopredsedavajuće konferencije koju je organizovala Francuska. Uključeni su, između ostalih, Italija, Libija i Ujedinjene nacije.

U nedavnom intervjuu za DW je Merkel naglasila koliko je važno da se u Libiji povrati normalna država. Jer, kako je rekla, poslije svrgavanja Gadafija zemlju je preplavila "nevjerovatna količina oružja“, a sukobi i terorizam su se odatle prelivali na region.

Jedan od glavnih izazova je da se zemlje poput Rusije i Turske ubjede da povuku plaćenike iz Libije. Oni se tamo već godinama bore na raznim stranama.

Merkel o povlačenju turskih i ruskih trupa iz Libije

"Turska je rezervisana oko povlačenja trupa iz Libije, ali Rusija je rekla da je spremna da podrži povlačenje stranih snaga po principu reciprociteta iz te sjevernoafričke zemlje", izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Turska strana je rezervisana, ali ruska strana je priznala da bi to moglo da se uradi po principu reciprociteta", rekla je ona, prenio je Rojters.

"Izbori 24. decembra igraju odlučujuću ulogu. Pripreme za izbore treba da budu izvršene na način da na kraju rezultat izbora bude prihvaćen", istakla je Merkel.

Makron pozvao Tursku i Rusiju da povuku trupe iz Libije

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas Tursku i Rusiju da što prije povuku svoje trupe iz Libije.

On je rekao da međunarodna zajednica u potpunosti podržava termin izbora u toj sjevernoafričkoj zemlji koji će biti održani 24. decembra, prenio je Rojters.

Izazovi sa kojima se suočava Libija ne mogu biti potcijenjeni, zaključio je Makron.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија