"Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije"

07:58, 25.09.2020.
Izvor: Srna
Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije kovid 19, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija "potpuna kriza" koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

"Pandemija je jasan test međunarodne saradnje - test koji u suštini nismo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole", poručio je Guteres.

Prema riječima Guteresa, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidaronosti.

Guteres je naglasio da kovid 19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

"Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom", upozorio je Guteres.

Govoreći o finansijskoj podršci tokom pandemije, Guteres je podsjetio da su mnoge zemlje Globalnog juga ostavljene na cjedilu, bez finansijskih i praktičnih resursa, te da se mnoge zemlje sa srednjim prihodom suočavaju sa velikim teretom duga u pokušaju da odgovore na posljedice širenja virusa korona, javio je TASS.

Guteres je dodao da članice UN trebaju da povećaju finansiranje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kako bi te organizacije mogle da pruže pomoć najugroženijim zemljama tokom pandemije.