Članice Savjeta bezbjednosti zatražile sastanak zbog virusa korona

  • 03.04.2020. 09:01

Devet od ukupno 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN zatražilo je da se organizuje sastanak putem interneta kako bi se razgovaralo o uticaju virusa korona na sva pitanja koja su na dnevnom redu Savjeta, izjavio je neimenovani izvor iz organizacije.

Izvor za TASS navodi da su privremene članice Belgija, Dominikanska Republika, Vijetnam, Njemačka, Indonezija, Niger, Sent Vinsent i Grenadini, Tunis i Estonija zatražile održavanje sastanka.

Neimenovani diplomata rekao je da za sada nije određen datum održavanja sastanka, ali da se očekuje da će on biti održan u zatvorenom formatu, te da će na njemu učestvovati i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Sastanak je duže vrijeme odgađan, jer pitanje pandemije nije na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN. Međutim, sada članice smatraju da je razumno razgovarati o uticaju pandemije na pitanja kojima se bavi Savjet.

Članice smatraju da treba razgovarati posebno o projedlozima Guteresa u vezi sa ublažavanjem sankcija određenim zemljama, prekidu sukoba, humanitarnoj pomoći i uticaju pandemije na mirovne misije.

U svijetu je do sada od posljedica zaraženosti virusom korona preminulo više od 50.000 ljudi.