Dalas

Četiri osobe bile taoci u sinagogi u Teksasu, otmičar preminuo

  • Извор: Агенције
  • 16.01.2022. 08:13

Četvoro ljudi koji su zadržani kao taoci u sinagogi Kongregacija Beth Israel u predgrađu Dalasa u Teksasu su oslobođeni, a otmičar je preminuo.

Još uvijek nije poznato je li policija upucala otmičara ili je riječ o nečemu drugom. Njegov identitet nije objavljen. Jedan od talaca je oslobođen šest sati nakon otmice, a policija je ostalu trojicu oslobodila nekoliko sati kasnije.

Jutarnja služba je bila emitovana na Fejsbuku, a otmičar je u jednom trenutku rekao: "Pozovi moju sestru. Umrijeću. Nešto nije uredu s Amerikom."

Otmičar je zahtijevao oslobađanje Pakistanke Afie Sidikui koja trenutno služi 86-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama, kazali su zvaničnici. Ona je osuđena za pokušaj ubistva američkih vojnih oficira.

Predsjednik Džo Bajden je izdao saopštenje u kojem se zahvalio svim državnim organima koji su učestvovali u spašavanju taoca.

"U narednim danima saznaćemo više o motivima otmičara. Ipak, želim istaći da ćemo se suprotstaviti antisemitizmu i porastu ekstremizma. Večeras su nas svi pripadnici policije učinili ponosnim", dodao je.


Тагови: