Nova uvreda i haos na društvenim mrežama

Češki predsjednik: Novinare istrijebiti kao pticu dodo

12:38, 30.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Predsjednik Češke Miloš Zeman požalio se na redovnom godišnjem savjetovanju čeških ambasadora što češki novinari još nisu istrijebljeni kao ptica dodo.

"Ubijeđen sam da je inteligencija čeških novinara na nivou ptice dodo, stvorenja koje je živjelo na Madagaskaru i po pravu je istrijebljeno. Još uvijek se nije uspjelo da se istrijebe češki novinari", požalio se u srijedu ambasadorima Zeman.

Dodo, srodnik golubova, u cijelom svijetu je simbol životinjskih vrsta izumrlih krivicom čovjeka, jer su ga istrijebili holandski mornari poslije dolaska na Mauricijus u 16.vijeku pošto se naivno nije plašio ljudi a u češkom prevodu ta ptica neletačica nosi ime budala tupava. 

Tu neslanu šalu i poziv na istrebljenje čeških novinara Zeman je uputio na kraju govora ambasadorima koji je u srijedu emitovala češka javna televizija ČT, a češkom predsjedniku poznatom po vulgarnim uvredama i po tome sto je na novinare u šali uperio i oružje, ovo nije prvi put da poziva na njihovu likvidaciju. 

Zemana je na jednoj konferenciji za novinare čak ruski predsjednik Vladimir Putin morao da upozori da se novinari ne likvidiraju ako ih na konferenciju za medije dođe veliki broj već se izda manje akreditacija. 

Češki novinari upozorili su odmah na društvenim mrežama da njihov predsjednik priča svašta jer dodo nije živio na Madagaskaru, te da je pobrkao ostrva, da dodo nije istrijebljen pravom već ga je života koštalo to što je naivno vjerovao ljudima, kao i to da ta ptica nije pozivala kao češki predsjednik ni na čiju likvidaciju. 

U komentarima na Fejsbuku i Tviteru novinari i češki političari podsjetili su Zemana da je sramno da zvaničnik, šef države izjavi tako nešto svega 190 dana nakon brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka koji je radeći na otkrivanju korupcije i vezama italijanske mafije sa slovačkim političkim vrhom tijesno sarađivao sa češkim kolegama.