Češka se nalazi na ruskoj listi "neprijateljskih zemalja": Prag traži da se zemlja ukloni sa spiska

  • 31.05.2021. 22:35

Formiranje spiska "neprijateljskih zemalja" u Rusiji Prag smatra u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

- Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mjere - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova, piše Sputnjik.

Prema riječima ministra spoljnih poslova Češke, nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom, ukoliko se ne isključi ova zemlja sa pomenutog spiska.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obavještajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dvije osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Poslije toga je Prag protjerao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, kao odgovor na to, proglasilo 20 čeških diplomata za persone non grata. 

Kako je naveo Kremlj, incident je u velikoj mjeri nanio štetu odnosima dvije zemlje.

Nakon toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države. Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија