Stavili novac u karantin

Centralna banka Kine vrši dezinfekciju novca u opticaju

  • 16.02.2020. 16:01

Kineske vlasti preduzimaju opsežne mjere u okviru borbe protiv nove vrste korona virusa (COVID-19), a jedna od njih je i dezinfekcija novčanica.

Prema pisanju kineskih medija, centralna banka Kine je saopštila da su počeli da vrše dezinfekciju novčanica koje su u prethodnom periodu bile u opticaju, prenosi Agencija Anadolija.

Dezinfekcija novčanica se vrši ultraljubičastim zracima i visokom temperaturom, a plan je da korišćene novčanice ostanu u kasama od sedam do 14 dana.

Navodi se da banke klijentima mogu, u slučaju potrebe, davati samo novi i nekorišteni novac, dok će novčanice koje su “stavljene u karantin” biti ponovo puštene u opticaj nakon isteka perioda posmatranja.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopštila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

Dosad je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Pročitajte još:

Komšije u strahu: "Ne brinite, zanemoćao sam, nisam silovao 30 godina!"

Zapalio se automobil: Vozač zapomagao, a ljudi su samo snimali

Žena osam godina za Valentinovo dobija cvijeće od mrtvog supruga

Poznata voditeljka (40) pronađena mrtva u svom stanu!

Majka dobila poruku od Igora dva sata prije nego što je pronađen mrtav

Bahati vozač jurio ulicama Banjaluke

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок