Mađarska

Čaba Der napravio haos u zatvoru: Brutalno pretukao cimera, iživljavanje snimile kamere

  • 02.01.2021. 15:12

Čaba Der (39) iz Čantavira, optužen za nekoliko ubistava, pretukao je prema nezvaničnim informacijam cimera u zatvoru u Mađarskoj.

Čaba je prema navodima portala blikk.hu 17. decembra došao u sukob sa drugim zatvorenikom jer je saznao da se radi o čovjeku koji je ubio ženu. Svom advokatu je rekao da ne može da podnese muškarce koji zlostavljaju žene zbog čega je fizički nasrnuo na cimera.

Zbog toga Der sada može da očekuje disciplinsku istragu.

- Bio je u gradskom zatvoru sa prestupnikom koji je optužen za ubistvo žene na brutalan način sa nekoliko uboda nožem pre tri godine. Zbog toga je moj klijent tražio njegovo premještanje - rekao je advokat Kristian Guljaš.

Tenzije između dva zatvorenika eksplodirale su nakon otprilike dvije nedjelje u istoj zatvorskoj ćeliji.

- Njegova ćelija pokrivena je kamerama, video snimak incidenta postoji, ali ja ga još nisam vidio. Na osnovu toga što je moj štićenik udario drugog zatvorenika, protiv njega može da se pokrene disciplinski postupak, pa čak i krivični zbog lakše tjelesne povrede. Kazneno-popravni zavod trebalo je da se pobrine da pritvorenici kojima je povećan rizik od zajedničkog stvaranja bilo kakvih problema ne budu smješteni u istu ćeliju - rekao je Guljaš.

Advokat je dodao da je i sam Der svojevremeno bio zlostavljan, zbog čega je posebno osjetljiv na tu temu, a navodno je želio da donira milion forinti organizacijama koje štite žrtve porodičnog nasilja, ali mu to nije bilo dozvoljeno.

Der je izjavio  ranije u video-intervjuu, koji je iz zatvora dao za mađarsku televiziju, da je učesnik krvavog rata koji bukti već nekoliko godina u balkanskom podzemlju.

Prema pisanju mađarskih medija Der se dovodi u vezu sa još 12 likvidacija širom Evrope.

Тагови: