Pjer Rišar Prosper

Bušov saradnik sada Tačijev advokat u Hagu

  • 14.07.2020. 08:35

Predsjednik privremenih instutucija u Prištini Hašim Tači, koji je u optužnici Specijalnog suda za ratne zločine na KiM označen kao krivac za ubistva skoro sto ljudi, progon, kidnapovanja i mučenja, juče je saslušan u Hagu, a prema nezvaničnim informacijama angažovao je više branilaca, među kojima je i američki advokat Pjer Rišar Prosper, blizak saradnik bivšeg predsjednika Džordža Buša.

Pominje se i da će ga savjetovati bivši tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs, kao i Hrvat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio Anta Gotovinu. Kako god, lider lažne države Kosovo juče se nije obratio novinarima poslije saslušanja, ali je prije ulaska u sud, ispred kojeg su se okupili Albanci da ga podrže, pročitao izjavu u kojoj je naveo da se "borio za nezavisno i slobodno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", kao i "da je spreman da se suoči sa novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod".

- Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu i pravdu, dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa SAD.

Optužnica protiv Tačija, ali i predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, te još nekoliko bivših pripadnika terorističke OVK, podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije koji treba da je preispita i donese odluku o njenom potvrđivanju.

Iako detalji optužnice nisu objavljeni, pretpostavlja se da se u njoj pominje trgovina organima ubijenih Srba, koji su uzimani u "žutoj kući" na sjeveru Albanije i odatle prodavani. O tome je govorio i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, na osnovu čijeg izveštaja o zločinima OVK je i formiran sud.

Takođe, tu je napad na autobus "Niš ekspresa", ispod kojeg je u selu Livadice, kod Podujeva, podmetnuta bomba sa 70 do 100 kilograma eksploziva, što je izazvalo pogibiju 12 putnika, među kojima je bio i dvogodišnji dečak Danilo Cakić. Povrede je zadobilo još 43 ljudi, koji su išli na zadušnice i to u pratnji Kfora.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.