Velika Britanija

Britanski Gvantanamo: Asanž smješten u ozloglašeni zatvor

  • 12.04.2019. 21:23

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazi se u zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, objavili su danas pravosudni izvori.

Belmarš je zatvor A kategorije sa visokim stepenom obezjbeđenja koji može da primi 910 zatvorenika. 

Ovaj zatvor svojevremeno je prozvan "Britanski Gvantanamo", a u njegovim ćelijama su ležali zatvorenici takozvanog visokog profila, poput Abu Katade, proglašenog za desnu ruku Osame Bin Ladena, zadužen za Evropu, kao i četvorica osuđenih za pokušaj samoubilačkog napada u londonskom javnom prevozu.

Među šarenim spektrom zatvorenika u Belmaršu nalaze se od niskorizičnih prestupnika do najrizičnijih robijaša u zemlji. Takođe, tu robija i jedan manji broj onih koji zahtjevaju poseban tretman uprave zbog svojih javnih profila.

Ova lokacija je pokazatelj stogog pristupa prema Asanžu dok se bori protiv izručenja u SAD koje ga traže zbog otkrivanja državnih tajni.

Ipak, jedna mala prednost za Asanža je mogućnost da dobije dugotrajniji ljekarski tretman. Proteklih sedam godina, kako je rekao njegova advokat Jen Robinson, osnivač Vikiliksa nije mogao da se liječi. Iako mnogi zatvorenici kažu da je jako teško videti ljekara ili sestru u ovom zatvoru, ove usluge su mu sada ipak dostupne. Dok je bio u ambasadi Ekvadora, Asanž nije imao ništa sem najosnovnijih životnih uslova - smješten je bio u kancelariji u kojoj su bili krevet, sto i jedna donirana traka za trčanje. Prirodnog svjetla međutim, nije bilo.

Ali, ni Belmarš mu neće pružiti mnogo prilike da se "protegne". U ovom zatvoru, koji je sagrađen 1991. godine, južno od Temze i oko pet milja istočno od Griniča, vrijeme koje se provodi van ćelije je veoma ograničeno. Prema izveštaju inspektora, zatvorenici van ćelije provedu manje od dva sata nedeljno.

Ukoliko Asanža drže u jedinici za visokorizične zatvorenike, stvari će biti još gore. Prema pomenutom izvještaju, uslovi u ovom zatvorskom odjeljenju su opisani kao "ekstremno klaustrofobični", a pristup teretani ili biblioteci su još ograničeniji.

Britanski mediji su ranije danas pominjali da je Asanž u zatvoru Vandsvort, na jugozapadu Londona, gdje je već bio devet dana 2010. godine.

Londonska policija juče je uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola".