Bregzit

Britanci traže njemački pasoš

18:29, 16.01.2019.
Izvor: Fena
Thumbnail
U periodu nakon referenduma o Bregzitu, održanog u junu 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemački pasoš naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni kabinet za statistiku u Vizbadenu.

"Godine 2017. 7.500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 odsto u poređenju s 2016., kada smo, takođe, zabilježili porast, posebno nakon juna", stoji u saopštenju Saveznog kabineta za statistiku, prenosi Al Džazira Balkans.

Najveći dio tih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.

Jedan dio, međutim, otpada i na britanske državljane jevrejskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku.

Tim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uslove poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati.

Toliko dugo dok je Velika Britanija u Evropskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Evropske unije.

Istovremeno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Bregzitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.