Bregzit

Britanci masovno uzimaju pasoše drugih članica EU 

17:23, 06.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sve veći broj Britanaca uzima pasoše drugih članica EU pred planirani Bregzit u martu, rezultati su najnovije ankete njemačke novinske agencije DPA.

U protekle tri godine povećan je broj zahtjeva Britanaca za pasoš Njemačke, Irske, Španije i Portugalije. 

Brojni Britanci zabrinuti su za budućnost i mogućnost da rade ili putuju na kopneni dio Evrope jer je još neizvjestan ishod pregovora Londona sa EU o uslovima izlaska iz članstva, te kakav će ekonomski uticaj imati Bregzit. 

U Njemačkoj je 2017. godine naturalizovan rekordan broj britanskih državljana - 7.500, što je znatno povećanje od 622 tokom 2015. godine. 

Tokom prošle godine u Irskoj je rekordan broj Britanaca podnio zahtjev za državljanstvo i to oko 183 hiljade, što je za 22 odsto više od prethodne godine. 

Za deset mjeseci prošle godine u Španiji je utrostručen broj zahtjeva Britanaca za pasoš. Međutim, taj je broj veoma nizak - 166, jer podnosioc zahtjeva iz Britanije mora da se odrekne trenutnog pasoša i da dokaže da je najmanje deset godina živio u Španiji. 

U Portugaliji je za 11 mjeseci podneseno oko 500 zahtjeva za državljanstvo, što je veliko povećanje u odnosu na 2015. godinu kada su registrovana samo 62 slična zahtjeva. 

Velika Britanija iz članstva EU treba da izađe 29. marta.