Brisel uklanja Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja?

  • 14.07.2020. 16:24

EU će ukloniti Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja iz kojih će biti dozvoljena putovanja koja nisu ključna, izjavili su neimenovani zvaničnici Unije.

Oni su naglasili da se uvrštavanje SAD na listu bezbjednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Odluka bi trebalo danas da bude zvanično potvrđena, na sastanku diplomata EU kasnije u toku dana.

Rojters naglašava da je trenutni spisak samo prijedlog i da se odredaba sa liste ne pridržavaju sve zemlje EU.

Zvaničnici tvrde da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav prijedlog nije iznesen.

Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog prijedloga za Izrael, Libiju i Јordan.

Nakon uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Јapan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Јužna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.