Federika Mogerini

Brisel sarađuje sa G7 u vezi sa ubistvom novinara

  • 23.10.2018. 20:06

Evropska unija sarađuje sa grupom sedam industrijski najrazvijenihih sila /G7/ kako bi koordinisala reagovanje na ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavila je visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbjednost Federika Mogerini.

Ona je poslanicima u Evropskom parlamentu u Briselu rekla da će dalja reagovanja EU zavisiti od narednih koraka koje će preduzeti vlasti Saudijske Arabije. 

Mogerinijeva je pozvala Rijad da proslijedi sve informacije koje ima u vezi sa slučajem Kašogija i da omogući da oni koji su odgovorni za ubistvo novinara budu izvedeni prad lice pravde, javio je AP. 

EU, Kanada, Francuska, NJemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD najstrože su osudile ubistvo Kašogija, koji je nestao nakon ulaska u saudijski Konzulat u Istanbulu 2. oktobra, gdje je, kako tvrde saudijske vlasti, "ubijen u tuči". 

Ministri zemalja G7 pozvali su na temeljnu, kredibilnu i brzu istragu o ubistvu, koje je, prema njihovom mišljenju, pokazalo da postoji potreba za zaštitom novinara i njihovog prava slobode govora.

Тагови: