Umjesto nje još tvrđi zagovornik Bregzita

Bregzit ostaje i bez Mejove

  • 12.12.2018. 13:45

Ukoliko Tereza Mej ode sa mjesta lidera Konzervativne stranke /torijevaca/, ona više neće biti britanski premijer, a na njen položaj mogao bi doći neko od još većih zagovornika "Bregzita".

U Konzervativnoj stranci, Terezi Mej bi lako moglo biti izglasano nepovjerenje tokom večerašnje sjednice jer torijevci nisu zadovoljni sporazumom o izlasku iz EU, pošto smatraju da previše ide naruku Briselu. 

Za pokretanje opoziva bilo je potrebno prikupiti potpise 15 odsto konzervativnih poslanika u donjem domu Parlamenta, a u ovom slučaju potpisalo se njih 48. 

Za ostanak na dužnosti Mejovoj treba većina poslanika plus jedan glas /158/. 

Ukoliko prođe, njen autoritet na čelu stranke ne smije biti stavljen na novu provjeru tokom narednih godinu dana. Ako joj izglasaju nepovjerenje, biće pokrenut proces za izbor nasljednika. 

Za kandidaturu je dovoljna podrška dvoje poslanika. O kandidatima se potom odlučuje nizom tajnih glasanja. U svakom krugu ispada onaj sa najmanje glasova i tako dok ne ostane posljednjih dvoje. 

O njima se izjašnjavaju svi članovi stranke, a ne samo poslanici, nakon predizborne kampanje koja može potrajati nekoliko sedmica. 

Kao jedan od kandidata za lidera torijevaca i premijera važi Boris DŽonson /54/, zagovornik "Bregzita" i nekadašnji mnistar spoljnih poslova. 

On optužuje Mejovu da ima previše blag pristup u pregovorima sa EU, pa je zbog toga i otišao iz Vlade. On se zalaže za povratak stranke tradicionalnim vrijednostima i niskim porezima. 

Kao jači kandidat važi i DŽeremi Hant /52/, koji je zamijenio DŽonsona na mjestu šefa diplomatije. On poziva torijevce da zanemare stranačke podjele i ujedine se protiv EU. 

Prethodno je na referendumu, ipak, glasao za ostanak u Uniji. Šest godina je bio ministar zdravlja, što ga je učinilo nepopularnim među mnogim biračima. 

DŽejkob Ris-Mog /49/, milijarder koji njeguje imidž engleskog džentlmena, takođe, jedan je od kandidata. On je zagovornik radikalnog "Bregzita". 

Mog je prvi čovjek uticajne evroskeptične grupe zakonodavaca. Prvi je potpisao zahtjev za glasanje o povjerenju Mejovoj. Učinio je to istog dana kada je ona predstavila svoj nacrt sporazuma o "Bregzitu". 

Glavni britanski pregovarač za "Bregzit" Dominik Rab /44/ nalazi se među kandidatima. 

I on je podnio ostavku zbog sporazuma o "Bregzitu", koji, kako je rekao, ne odgovara obećanjima iz predizborne kampanje konzervativaca 2017. godine. 

Nosilac je crnog pojasa u karateu i zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU. 

U grupi mogućih nasljednika su i dvije žene, tvrde britanski mediji. 

Ministar međunarodnog razvoja Peni Mordan /45/ jedan je od rijetkih zagovornika tvrđeg "Bregzita" koji se nije pridružio talasu ostavki istomišljenika. 

Tu je i ministar za odnose sa parlamentom Andrea Lidsom /55/, koja je već jednom izgubila trku sa Mejovom za predsjednika stranke kada je otišao Dejvid Kameron. I ona je za tvrdi "Bregzit". 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник