Još jedan udar na ekonomije

Bregzit bez sporazuma veliki udar na Njemačku

13:06, 28.01.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Njemačka je evropska ekonomska sila, ali u posljednje vrijeme bilježi pad, jer jedno od njenih najvećih izvoznih tržišta Kina usporava. Sada bi se na njemačke probleme mogao nadovezati još jedan - mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez trgovinskog dogovora.

Velika Britanija je već počela trpjeti posljedice zbog neizvjesnog ishoda Bregzita, pošto su kompanije odgodile, usporile ili potpuno zaustavile investicije uoči 29. marta, kada će ova zemlja zvanično izaći iz EU. 

Ali, ako se to desi bez dogovora, "tvrdi" Bregzit, trgovačke barijere stvoriće probleme Njemačkoj, čiju ekonomiju pokreće izvoz. 

Njemački ekonomski institut procjenjuje da će se njemački izvoznici suočiti s dodatnim nametima u iznosu od oko 3,35 milijardi evra ako Velika Britanija napusti EU bez dogovora o trgovini.

Njemačke kompanije, i velike i male, zabrinute su zbog mogućnosti prekida lanca snabdijevanja, kao i protoka sirovina i dijelova koji se koriste za gotove proizvode. Mnogo kompanija komponente za finalne proizvode nekoliko puta šalje preko granice s Velikom Britanijom. 

Sada to nije problem, jer nema nameta na protok dobara unutar EU, ali ako Velika Britanija napusti blok bez trgovinskog dogovora, biće uvedena carina, što će usporiti i povećati troškove proizvodnje.

Analitičari vjeruju da je njemačka ekonomija dovoljno otporna da izdrži "tvrdi" Bregzit čak i u slučaju da se naruši lanac snabdijevanja proizvodnje.