Brazil zabilježio 100.000 umrlih od korone, nema znakova ublažavanja epidemije

21:40, 09.08.2020.
Izvor: klix.ba
Brazil je zabilježio više od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, dok epidemija u ovoj zemlji ne pokazuje nikakve znakove ublažavanja.

Virus je u prva tri mjeseca epidemije u Brazilu usmrtio 50.000 ljudi, a taj broj se udvostručio za samo 50 dana. Do sada je više od tri miliona potvrđenih slučajeva zaraze u Brazilu, a svakodnevno se bilježe novi slučajevi zaraze.

Pojedini epidemiološki stručnjaci predviđaju da pandemija tek treba da dostigne svoj vrhunac, dok se prodavnice, tržni centri i ugostiteljski objekti širom svijeta ponovo otvaraju. Ista situacija je i u Brazilu gdje je nastupilo ublažavanje strogih mjera prevencije širenja virusa radi spašavanja ekonomije.

Brazilski predsjednik ŽairBolsonaro umanjio je utjecaj virusa i usprotivio se mjerama koje mogu pogoditi ekonomiju, prenosi BBC. Inače krajnje desničarski vođa, koji je i sam odbolovao Covid-19 i oporavio se, borio se protiv ograničenja koje su nametnuli guverneri država kako bi suzbili epidemiju i često se pojavljivao u javnosti bez maske, pa čak i kada je saopštio da je i sam pozitivan na virus.

Stručnjaci su se požalili na nedostatak koordinisanog plana vlade Bolsonara jer se lokalne vlasti sada fokusiraju na ponovno pokretanje ekonomije, što bi moglo povećati širenje virusa.